2014. július 4., péntek

Camilla Läckberg: Jéghercegnő (Fjällbacka #1)


Jéghercegnő [Eredeti cím: Isprinsessan]
Szerző: Camilla Läckberg
Sorozat: Fjällbacka #1 / Skandináv Krimik
Kiadó:  Animus
Megjelenés:
2009
Oldalszám:
272
Műfaj: 
krimi
Kulcsszavak: gyilkosság, Svédország, család, látszat, tél

Tartalom: A fiatal nő a kádban feküdt. Körülötte a vízen jéghártya csillogott. Csuklói felvágva, a kövezeten vérfoltok. Így találnak rá a holtan is gyönyörű Alexre, akiről csakhamar kiderül, hogy nem magával végzett, hanem gyilkosság áldozata lett. Vajon kinek lehetett útjában ez a kiskorától fogva különösen viselkedő, visszahúzódó nő, akit férfiak és nők egyaránt csodálattal vettek körül? Arra lehet számítani, hogy hamar meglesz a tettes, hiszen a színhely egy tengerparti kisváros, ahol mindenki mindenkit ismer. Vagy csak úgy tűnik… Patriknak, a rendőrtisztnek és Ericának, az írónőnek azzal kell szembesülnie, hogy fogalmuk sem volt, kikkel élnek együtt, milyen titkokat rejtegetnek a takaros házak, s hogy ki volt valójában az áldozat, akit pedig gyerekkoruktól ismerni véltek.

Vélemény:
Nagyon örülök, hogy nem ezzel a résszel kezdtem a sorozatot. Nem mintha rossz lenne, de ugyanaz vonatkozik rá, mint Nesbo bácsi Denevéremberére és Csótányokjára: kiforratlan. Patrick sokáig fel se bukkan, mintha Camilla eleinte kizárólag Ericát szerette volna nyomozónak. :) Ami persze nem baj, csak a későbbi kötetekkel a hátam mögött, inkább megmosolyogtató ez a romantikus elképzelés.
Az írónőre vonatkozó jellegzetességek viszont itt is magával ragadnak, ráadásul ő maga is leírja Erica gondolatmeneteként, hogy,

- Valami életrajzféleségre gondolt. Most viszont az anyag egyre inkább a krimiformát kívánta meg, és ez a műfaj sosem vonzotta igazán. Őt az emberek érdekelték, a kapcsolataik, a lélektani motivációik; úgy gondolta, a legtöbb krimi ezt inkább mellőzi a hátborzongató véres részletek javára. Ő pedig inkább arra volt kíváncsi, mi vesz rá valakit arra, hogy elkövesse minden bűnök legsúlyosabbikát – hogy elvegye egy másik ember életét.


Camilla Läckberg
 A Camilla Läckberg könyveknél mindig komplex képet látok arról, honnan hová tartott az a szereplő, és mit-miért csinált. Lehet, hogy az a karakter csak egy lepukkant alkoholista, akinek annyi a szerepe, hogy megtalál egy holttestet, de mégis tudom, milyen kapcsolatban állt az áldozattal, miért ment éppen arra és mi vezetett odáig, hogy az alkohol mellett kössön ki. Nem hosszan, oldalakon keresztül, hogy ráunjunk, csak éppen annyira kapunk bepillantást, hogy úgy érezzük, ezek az emberek élnek és a rájöjjünk, bárkinek tönkre mehet az élete, legyen akármilyen jólelkű vagy szerencsés az elején. 
Tudom, hogy rengetegszer írtam  már róla, de leírom huszadszor is: Hitelesség. Camilla szereplői már szinte tapinthatóan valóságosak. Rengeteg szörnyűség történik a könyveiben, de sajnos a világban is. Családon belüli erőszak, gyermekmolesztálás, vallási fanatizmus, vérfertőzés. Ugyanakkor nem csak az átélt borzalmak mozgatják a karaktereket, hanem a humoros, szívmelengető események is. Erica és Patrik kapcsolata például ilyen. Az elejétől a végéig tündériek együtt. :) De sorolhatnám még: Annika, a titkárnők anyáskodó gyöngye, vagy Martin a zöldfülű rendőrtiszt szintén egy-egy üde színfolt a lapok sorain. 

A kiadás az Animus kiadónak köszönhetően (természetesen) gyönyörű. A sorozat arculatát tervező Beleznai Kornél tökéletesen eltalálta a hangulatot ezzel a kék-fehér kombinációval és szépen kitűnik a polcon a többi skandináv krimi közül. 
Pár héten belül pedig itt a következő Patrik Hedström krimi! A kiadó bejelentette a Facebook oldalán, hogy jön az ötödik Camilla Läckberg regény, Eltitkolt életek címmel. Alig várom! *.*


Értékelés: 5


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése